2020. augusztus 22., szombat

Szegedi vadaspark

Látogatás a szegedi vadasparkban


A mostani látogatás egy baráti társasággal történt. Mi személy szerint már jártunk itt előtte, és akkor is elvarázsolt minket a park, mint most is. A betervezett időpontban az időjárás előrejelzés jó idővel kecsegtetett ám út közben már látszott, hogy sajnos ez nem így lesz. Annyira nem, hogy oda érve szakadó eső fogadott minket. Némi tanakodás és fedett helyre húzódás után azonban enyhülni látszott az idő, így még is nekiveselkedtünk a vadasparknak.
A Szegedi Vadaspark Magyarország egyik legfiatalabb állatkertje, és a legnagyobb területű is egyben. Állatait földrészek szerinti csoportosításban mutatja be, törekedve arra, hogy a természetes életkörülményeket biztosítsa számukra. Különösen kiemelkedő a park dél-amerikai állatokat bemutató része. A Vadaspark a veszélyeztetett állatfajok nemzetközi fajmentő tenyészprogramok keretében történő tartását tekinti egyik kiemelt feladatának.
1985. december 5-én született meg a Szegedi Városi Tanács határozata, amely a Vidámpark részeként létrehozta az intézményt. A határozatot tett nem követte, gyakorlatilag kiadások nélkül, pusztán társadalmi munkából, bontásokból, cégektől, iskoláktól kapott anyagokból indult meg az építkezés. A Vadaspark ekkor még gyakorlatilag “féllegálisan” működött. 1985-ben az állatgyűjtemény mindössze 3 majomból, pár őzből és vaddisznóból, valamint egy óriáskígyóból állt. A park 1989. május.28-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, akkor még 3 hektáros területen. Bár kezdetben viszonylag szegényes volt az állatállomány, az rohamosan bővült. Méghozzá azon szemlélet szerint, amely ma is meghatározó a Vadaspark gyűjteményét tekintve: kifejezetten ritka, veszélyeztetett állatok bemutatása lett a cél, földrajzi elterjedés szerint csoportosítva őket. Anyagi megfontolásból nem gondolkodhattak nagytestű fajok tartásában így elsősorban kistestű fajok tartására szakosodtak. A karmosmajmok tartásában és tenyésztésében rövidesen nemzetközi sikereket is elértek. Azóta is folyamatosan fejlődik a park úgy a fajok, úgy az infrastruktúra tekintetében. Területében is a kezdeti 3 hektárról kinőtte magát az ország legnagyobb területen fekvő állatkertjének 45 hektáros területével. Mely még nem teljes egészében van benépesítve, így a rendelkezésre álló terület további kifutók létesítését, és lakóik beköltözését helyezi kilátásba. A nagy terület azt is lehetővé teszi hogy az állatok nagy kifutókban, tágas helyeken élhessenek.
Azt még tudni érdemes hogy a park természetvédelmi mentőközpontként is működik. Nagy számban fogadnak megsérült vadállatokat, elárvult kölyköket, fiókákat, vagy éppen engedély nélkül szállított, tartott, majd a hatóságok által elkobzott állatokat. A Szegedi Vadaspark ebből a szempontból is kiemelkedik a hazai állatkertek sorából, főleg a határhoz való közelsége miatt jelentős a szerepe az ilyen állatok befogadásában. Különösen azóta, hogy a déli határaink egyben az Európai Unió határaivá is váltak. Így többször előfordult az elmúlt években, hogy egyszerre több száz állatot kellett fogadnia a Vadasparknak. A Vadaspark a mentőtevékenységét a természetvédelmi és állategészségügyi hatóságokkal, nemzeti parkokkal és civil szervezetekkel együttműködve végzi.
Az év szinte minden napján látogatható gyűjtemény zoopedagógiai foglalkozásokkal, látványetetésekkel, valamint alkalmanként éjszakai túrákkal is kedveskedik vendégeinek.

Forrás: www.zooszeged.hu



Több útvonalon is bejárhatjuk a parkot tetszés szerint. Így a képeket ömlesztett formában teszem közzé, nem egy bejárási sorrendben. A képekhez még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy sok rosszul sikerült van köztük, lévén én sem vagyok fotós és az üvegek, rácsok, kerítések, és persze az állatok sem könnyítik meg a fotózást. Plussz nem is ennek apropóján érkeztünk, nem akartam lemaradozni a társaságtól egy-egy jobb kép lehetősége végett. Így a mentegetőzés után, ennek fényében nézzétek a képeket.




Rotschild-Zsiráfok

Böhm-Zebra

Királycsőricse


Csupasz turkálók

Vörös panda

Kétpúpú teve

Pettyes szarvas

Friss agancs, még látszik a ledörzsölt barka.




Szibériai tigrisek


Manul, pusztai macska

Alföldi anoa

Dél-afrikai oroszlán



Szurikáták


Fehérhátú keselyű

Füles keselyű

Görög teknős, vagy Mór teknős, ebben nem vagyok biztos.

Gyűrűsfarkú maki


Struccok

Törpe viziló


Foltos hiéna

Mendeszantilop

Mendeszantilop borjú

Bennett kenguruk

Emuk

Mandzsu vagy japán daru

Amuri daru

Kínai muntyákszarvas

Láma

Kecskék

Lógófülű nyúl

Házinyúl

Házityúk (kakas)

Pápuai szarvcsőrű madár

Vidra

Ázsiai elefántok


Kárpáti hiúz

Fakó keselyű

Ékszerteknős

Rétisas


Vadmacska

Gímszarvas


Hollók

Havasi mormota


Tarvarjú



Muflon


Szamarak

Barna medve



Sarkantyús teknős

Zöldszárnyú ara

Galambnyakú amazonpapagáj

Vikunya

Darwin-nandu

Lámák

Guanakó



Nagy mara, és kis marák:)

Nandu

Örvös pekari

Észak-kínai leopárd, feketében, fekete párduc

Arák


Skarlátíbisz

Fehérarcú réce vagy Bahama-réce

Kanalasgém


Bolíviai mókusmajom

Feketefejű pókmajom

Közönséges tapír

Sörényes hangyász

Chilei fütyülőréce

Puma

Feketefarkú prérikutya


Aranyfejű oroszlánmajom

Goeldi-tamarin

Vöröskezű tamarin


Kea

Rózsás kakadu

Venezuelai amazonpapagáj

Pápaszemes pingvin

Rozsomák


Van lehetőség az itt vásárolt eledellel bizonyos állatok etetésére, közben simogatására. A gyerekeknek nagy élmény.

A park területén több helyütt is készíthetünk emlékérmét.

Aszfaltos út húzódik keresztül a parkon, melyről letérhetünk az ösvényekre.

Egy központi helyet alakítottak ki a büfék és mosdó számára.

Hangulatos, épített kút.

A kép késő délután készült, a büfé zárása után. Nem sokkal a park zárása előtt.

Számomra az is szimpatikus, hogy kisebb illusztrációkkal próbálják feldobni a park egyes részeit.





Pár kép a vadaspark területén fotózott, de nem a bemutató részét képező állatokról. Ezek egy része akár üde színfoltja is lehetne a bejárásnak, mások kevésbé szívesen látott vendégek.


Erdei pinty (tojó)

Csuszka

Balkáni gerle

Énekes rigó

Fürge gyík

Vándor patkány

Belőlük nagy számban láttunk mostani bejárásunk alkalmával.

Most nézzük kicsit a számomra kevésbé tetsző dolgokat. Direkt írom hogy számomra, mert közel sem biztos hogy ezt más is így látja, vagy hogy ezek más számára ennyire zavarók.
Az egyik ilyen dolog a fent említett rágcsálók magas létszáma. Abszolút megértem hogy ilyen helyen a gyérítésük nehézségekbe ütközik, valamint hogy teljes felszámolásuk valószínűleg lehetetlen is lenne. Ettől függetlenül elég visszatetsző látvány, ahogy cikáznak a kifutókban a bemutatni kívánt állatok között. Mikor régebben jártunk itt, nem volt ilyen szembeötlő a számuk. A másik dolog ami számomra visszatetsző volt, az a fókabemutató alkalmával az idomárok által tanúsított közöny. Ez mellett nem tudok szó nélkül elmenni, lévén volt szerencsém több külföldi vadasparkban, állatkertben "hasonló" delfinek, kardszárnyú delfinek, fókák bemutatóit megtekinteni, és teljesen más érzést közvetítettek. Őket látva az az érzés járta át az embert, hogy milyen boldog emberek, hogy szerencsések, amiért ilyen kedves és kivételes állatokkal dolgozhatnak, azzal foglalkozhatnak amit szeretnek. Egyszerűen ragyogtak, az idomárok(gondozók), a bemutatózó állatok, valamint ez a nézőkre is átragadt. Ez lehet betudható a magyar viszonyoknak, a magyar emberre oly jellemző lelkületnek, nem tudom. Természetesen mindenki lehet fáradt, lehet rossz napja, de azt gondolom hogy bizonyos hivatások, szakmák esetében ezeken felül kell kerekedni, legalább a fellépés idejére.
Visszakanyarodva a derűs oldalra, azt gondolom hogy aki tervez állatkerti, vadasparki látogatást, ha teheti mindenképp iktassa be a Szegedi Vadasparkot is. Pozitívum az is hogy folyamatosan törekednek a fejlődésre, szinte évről évre új fejlesztések, kifutók kerülnek átadásra. Például tavaly adták át az elafántházat és az új kifutójukat, valamint idén készült el az orrsazrvúház is, melynek első lakója Csülök e hónapban költözött be. A bemutatott fajok száma, különlegessége, a kifutók mérete, a park elrendezése kellemes, élményekben gazdag látogatást tesz lehetővé. Ajánlom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése