2020. május 29., péntek

Bogyiszlói orchideás erdő

Barangolás a bogyiszlói orchideás erdőben


Az orchidea szó hallatán sokan az egzotikus trópusi esőerdőkben, fákon növő és a virágboltok polcain díszelgő, drága pénzért megvásárolható (áldozva az exkluzivitás oltárán) kétségkívül tetszetős lepkeorchideákra gondolnak. De ha úgy nézzük, hogy az orcideafélék rendelkeznek a legtöbb fajjal a növényvilágban, akkor már nem is olyan meglepő hogy közvetlen környezetünkben is több az orchideák rendjébe, és a kosborfélék családjába tartozó fajt fellelhetünk.



Bogyiszló határában található terület az 1956-os árvíz után épült gáthoz szolgáltatta a földet. A területről elhordták a termőréteget, a területre fűz és nyárfákat telepítettek. A termőrétegtől megfosztott tápanyagokban szegény homokos talajon lassan fejlődő, satnya erdővé lettek. Az amúgy is vizenyős területen kialakított anyaggödrökben összegyűlt csapadék és a talajvíz. Így kaptunk egy az év nagy részében vizenyős területet, az előbb említett erdővel, kisebb nagyobb tisztásokkal tarkítva. A homoktalajnak is köszönhető, valamint az apró szél útján könnyen terjedő magvakkal rendelkező kosborfélék viszonylag könnyen megtelepedő pionír fajok, így viszonylag hamar benépesítették a területet. Az információs táblán is úgy van feltüntetve, ill. minden forrás a neten is 36 ha területről beszél és 1,5km -es hosszúságról. Nincs ismeretem a terület határairól, vagyis hogy mi számít annak. A töltés és az M9 autóút közé zárt erdősült terület műhold térképes közelítő mérése alapján 56 ha, hossza 2,5 km. Szélessége változó, legszélesebb pontján 280m, legkeskenyebben pedig 80m körül. Az országos védettséget 1992-ben nyerte el és a Duna- Dráva Nemzeti Park megalakulását követően annak legészakibb egysége lett. A védettség okát a tömegesen előforduló orchideák adják. Hat faj figyelhető meg a területen. Legnagyobb számban a vitézkosbor, de mindenképp vonatkoztassunk el az információs táblán és egyéb helyeken is feltüntetett túlzó számoktól. Található még viszonylag nagy egyedszámban fehér madársisak, ritkábban kardos madársisak, ujjaskosbor, mocsári nőszőfű, és békakonty. Valamennyi fajuk védett! Főként május-júniusban virágoznak, ilyenkor érdemes akár különböző időpontokban, többször is kinézni a területre. Akár az általam mért 56 ha-os erdősültségből, akár a 36 ha-ból indulunk ki, ennek csak töredéke ahol valóban eséllyel kereshetünk orchideákat. Más egyéb védett növényfajok is találhatók a területen, pl: kései gyíkpohár. Tehát járjunk nyitott szemmel.


Az orchideás a piros keretben található. (46.367382, 18.821254) A sárga vonallal a területen futó, autóval járható utakat próbáltam berajzolni (több-kevesebb sikerrel). Mint látható két oldalról is megközelíthetjük, az információs táblák megtévesztően a töltést szegélyező kerítés töltés felőli oldalán találhatóak. Viszont a töltés felől közelítve csak az "A" útvonal érhető el. Én mindenkinek a Bogyiszló felőli megközelítést, az M9 felett a felüljáron átkelve a "B" útvonalat ajánlom.


A töltés lábánál, a kerítés tövében található információs tábla. Az elhelyezése igen megtévesztő, és semmilyen támpontot nem ad arra vonatkozólag, hogy hol is van ténylegesen a terület, és hogy jutunk oda. Ha valaki innen szeretne a területre jutni, az a kerítést átmászva, a szúrós cserjesoron átvergődve teheti meg (nem ajánlom).

Olvashatóbb.

Tejoltó galaj (még a töltésen)

Az "A" bejáratnál egy kis telepített fenyves szegélyezi utunkat. Most épp seregélyek egy csapata tanyázott benne.

A kerítés és az erdő között egy keskeny sávban művelt terület van.

Ott botlottam bele ebbe a fácán kakasba.

Mezei szarkaláb

Erdei busalepke

Bepillantva ez a kép fogad. Mindent beborít az aranyvessző.

Réti boglárka



Vadszeder

Fekete nadálytő, vagy forrasztófű.

Rengeteg van belőle.

Mezei varfű

Margaréta mező.

Belőlük is sok van.

Vagy másik nevén réti margitvirág.

Mezei csormolya

Rengeteg volt belőle is.

A kis tónál (ami most épp száraz) található les.

A "tótól" tovább haladva ritkásabb rész következik.

A vadászok által kitaposott út.

Ilyen részből kellene több.

Egy érdekes törzsű fa.

A végére hagytam a lényeget. Legalább is amiért jöttünk.

Vitézkosbor

Azért szerencsére még találni belőlük szép számmal a területen.

Közeli

Ez is.

Vitézek



















És végül, de nem utolsó sorban.

Ha nem tévedek, akkor ő egy hússzínű ujjaskosbor.

Tovább haladva ismét ilyen dzsindzsává válik az erdő.

Egy etető. Láttam fácánt, őzet a területen, egy dagonyát, tehát disznó is van. Érdekes hogy minden irányból körülhatárolt terület és még is ilyen vadeltartó képessége van.



Nos, ez alkalommal ennyit nyújtott az orchideás erdő. Hiányoltam a madársisakokat, talán egy másik alkalommal. Remélem hogy még lesz lehetőségem az itteni orchideákat megcsodálni, de sajnos nem túl biztató a helyzet. Az özönnövények láthatóan meghódították a területet, és ez az orchideák végét fogja jelenteni, csak idő kérdése. Az erdőben járva mindenütt a magas aranyvessző burjánzik. A visszaszámlálás elkezdődött, aki még nem tette, és szeretné, kerítsen alkalmat mielőbbi megtekintésére.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése