2021. január 17., vasárnap

Bartal szobor

Bartal szobor és a Bartal-csatorna


A minap a közösségi médiát bogarászva jött az ötlet, hogy elmenjek és saját szememmel is megnézem a Bartal csatorna körül folyó munkálatokat, hol tartanak, ill. milyen állapotok uralkodnak a csatorna környékén. Ezt meg is tettem két alkalommal is pár nap eltéréssel, ebből fakadóan láthatók a képek közti különbségek. Természetesen ha már a Bartal csatornához tartottam nem mehettem el a Bartal szobor mellett sem említés és pár fotó nélkül. Ebben a bejegyzésben ezt a két Bartal családhoz köthető létesítményt szeretném kicsit körüljárni.
Maga a csatorna Fadd-Dombori Holt-Dunaágat hivatott összekötni a Tolnai Északi Felső Holtággal. Az 1895-ben épült csatornán és a Bartal zsilipen keresztül a víz gravitációsan átvezethető az Északi Tolnai-Holt-Dunába. Sajnos a csatorna az idők folyamán feltöltődött, eliszapolódott, bedőltek a magasabb partoldal alámosott fái és benőtte a nád. Már jó ideje tervben van a csatorna kitisztítása és átjárhatóvá tétele. A csatorna partját mindkét oldalról szegélyezi egy-egy kisebb erdősáv, ez a falatnyi háborítatlan terület sok a környéken élő állat és madár fajnak ad(ott) otthont. Bár időnként (cca. 10 éve is) egy-egy fa kitermelés, csatornapart rendezés megbolygatja a terület életét. Elérkezett az idő a rég dédelgetett tervek megvalósítására, és megkezdődtek a munkálatok a csatorna környékén. A fadd.hu adatai szerint a közel 60M Ft-os pályázati támogatással startoló projekt címe "Élő vízi út kialakítása Fadd Nagyközségben". A projekt tartalma: "Bartal-csatorna a faddi és a tolnai Duna-holtágat összekötő csatorna melynek kitisztítását, rendezését és vízi közlekedésre alkalmas állapotba hozását tervezi az önkormányzat. A fejlesztés eredményeképpen kajakkal, kenuval, csónakkal a két holtág között is közlekedni lehet, így újabb aktív turizmust segítő vízi attrakció áll majd rendelkezésre a Tolna megyébe érkező és a helyi vendégek számára. A fejlesztés kapcsolódik a Tolna Megyei Önkormányzat által megvalósított “Sió projekthez”, melynek keretében a Sió-csatornán alakít ki a Megyei Önkormányzat több érintett településsel, civil szervezettel összefogva élő vízi utat. Egyelőre a nád az úr a csatornán, de a megfelelő mederrendezés után a szükséges vízszint biztosított a csónakkal, kajakkal és kenuval való közlekedéshez. A közel 2 ha összterületű csatorna közvetlen kapcsolatot biztosítana a fejlesztést követően a Sió-csatornához ezzel is megnövelve a Tolna megye területén kialakítandó élő vízi utat. A fejlesztés illeszkedik a Tolna Megyei Területfejlesztési Koncepcióhoz és a Tolna Megyei Területfejlesztési Programhoz, valamint közvetlenül kapcsolódik a Tolna Megyei Integrált Területi Programhoz is."


Nos csak remélni tudom hogy a közelmúltban a területen folyó munkálatok, (értem ez alatt a területen folyó Tolnát, Faddot, Domborit összekötő bicikliút építését is) minél kisebb tájsebek árán tudnak megvalósulni. Összességében úgy hiszem hogy mind a bicikliút, mind a víziút jó szolgálatot fog tenni lakosságnak, turisztikának, horgászoknak, egyéb sport tevékenységet űzőknek, ez által pedig a településeknek és közvetett módon a holtágaknak és a környezetnek is. Jó példája lehet ennek a bicikliút nyitányának tekinthető kb. 6 éve elkészülő a Bartal-csatorna felett átívelő kis fahíd, mely alternatívát nyújtott gyalogosan és biciklivel Domboriba közlekedőknek a forgalmas főút helyett, ami kerülőt és veszélyt is jelentett az arra közlekedőkre. De ha már közlekedés, akkor el is érkeztünk az első közlekedési balesetben elhunyt áldozat, ifj.Bartal Györgynek emléket állító Bartal szoborhoz, vagy Bartal obeliszkhez. Ehhez viszont pár szóban kitérünk magára a Bartal családra is.

A Bartalok Fadd település, a vármegye és az ország életében is jelentős szerepet játszottak. Nemesi címet és birtokot a család az 1240-es években IV. Béla királytól kapott. Ősi birtokaik a csallóközi Beleháza és kikarcsa környékén voltak. A faddi birtokot id. Bartal György 1837- ben V. Ferdinánd királytól kapta utolsó közvetlen királyi donációként (amiért fizetni is kellet). A család sokban hozzájárult Fadd fejlődéséhez, többek között adakoztak a faddi templom építésére, saját költségen felépítteték a plébániát és a plébános házát (talán ma is ez áll). A mi szempontunkból vagyis az obeliszk szempontjából ugorjunk a családfán az állítattóhoz dr. Bartal Aurélhoz aki 1917-ben örökölte a faddi birtokot. Ott hagyva Budapestet Faddra is költözött feleségével, reicheneggi br. Malcomes Juliannával és fiúkkal, a kis Bartal Györggyel (szül.: 1913). A 20-as évek elején vitézi birtokokra ajánl fel földet. Díszelnöke a helyi önkéntes tűzoltóegyletnek, amely részére adakozik is. Segíti az új faddi iskola építését. 1936. augusztus 16-án joghallgató fia motorbalesetben meghal. Őt is a faddi a kriptába temetik el.
Ifj. Bartal György, aki korának egyik ismert, tehetséges motorkerékpár versenyzője volt, aki még a 23. évét sem töltötte be, amikor az ifjú versenyző a Tolna megyei Kölesd határában egy szerencsétlen baleset áldozata lett 1936. augusztus 16-án. A szemtanúk szerint a poros úton szemből egy autó és egy lovas kocsi jött, melynél az autó által keltett por, a rossz látási viszonyok miatt a szörnyű ütközés bekövetkezett, lovas kocsi rúdja mintegy felnyársalta a motorost. Az esemény dátuma közlekedéstörténeti dátum lett, mert ifj. Bartal György volt az első közlekedési balesetben elhunyt áldozat.
A balesetet követő évben 1937.06.20-án a Tolna Vármegyei Autós és Motor Club (T.A.M.C.) autós és motoros emlékversenyt rendezett, melyről filmhíradó is készült, melyet a következő hónapban láthatott a nagyközönség először. Az érdeklődők a Magyar Filmhíradók archívumában „1937. július, Magyar Világhíradó 698.” azonosító mellett tekinthetik meg.
A baleset helyszínén, Kölesd határában készült egy emlékoszlop, de az apa a jelenlegi helyszínen, Fadd határában is készített egy emlékoszlopot.
A faddi emlékoszlop alatti kamrában helyezték el az egyetlen fiú legszemélyesebb tárgyait, játékait, motorkerékpárját.

A II. világháború után, 1948 novembere végén elhunyt Aurél felesége, Malcomes Julianna. A parkban lévő új kriptába temették el. 1954. november 7-én Bartal Aurél is meghalt. Őt is a parkban álló új kriptába temették el. A kastélyt ekkorra már az egyháznak adta át, akik ott árva gyerekeknek nevelőotthont alakítottak ki. Később a kastélyt elvették az egyháztól és állami nevelőotthonná alakították. 1964 körül a kripta fedelét elmozdították, lehetett látni benne a koporsókat, csontokat. Csak sokára, talán a 70-es évek elején temették vissza a kriptát, felépítménye az évek során nyomtalanul eltűnt. Az 1990-es évek elején - részben a kripta helyén - egy boltot építettek, ami ma is áll. Szintén részben a kripta helyén ma parkoló és szelektív hulladékgyűjtő sziget található. Van olyan személy, aki szerint a maradványokat az eredeti kriptába helyezték viszsza, ami a temető kálváriájának tetején található, bár az eredeti kő már nem ott áll. Az önkormányzat az átvett adatok alapján szintén itt tudja Bartal György „maradványait”. Az eredeti sírkő – amit még Perczel Erzsébet készíttetett és hozatott Pestről – onnan kb. 10 m-re található és Püspök Pál egykori plébános 1949-óta nyugszik alatta. Az előbbiekben említett személyeknek leszármazottja nincs, az ág kihalt.


Az obeliszk háttérben a holt duna partal.

Az obeliszk felirata: "GYÖRGY A NAPSUGÁR - JÖTT 1913 IX 3. ELMENT: 1936. VIII. 16.- ÁLDOTT EMLÉKÉNEK HŰSÉGGEL HÁLÁVAL SZERETETTEL, 1939

A közelmúltban még koszorúzták.

Maga a talpzat.


"EMBER NE BÁNTSD"

Hátterében a lemenő nap.

A Holt-Duna part irányába.

A csatorna irányába.

És végül Fadd felé.

A part mentén készülő bicikli út, háttérben a holtág.


A csatorna előtti lapos részen.

A csatorna felett átívelő kis fahíd.


A hídról az alábukó nap.

A parton elkezdődtek a földmunkák.

Köszönhetően a pár nap kicsit hidegebb időnek a védetebb helyeken már hártyásodik a víz.

A csatornán keresztbe a beletúrt föld segítségével átjárót alakítottak ki a gépek számára.

Az Északi holtág felé eső rész.

Maga az út.

Széncinege üldögél a csatorna melletti gyümölcsös ágain.

Az alábbi képek pár nap elteltével készültek miután leesett egy kis hó.

Gondolván, hogy kicsit más hangulatot nyújtanak, így kerültek a bejegyzésbe.

Az előrelátók már kiszedték a csónakokat.

A kevésbé előrelátók még nem.

Szerencséjükre a vizet fedő jég még igen vékony, nem tesz kárt a csónakokban.

A kacsákat azonban már elbírja.

A lehullott 1-2 cm hó egy kis téli hangulatot kölcsönöz a tájnak.


Egy kidőlt fa gyökerein kialakult jégcsapok.

A területen járva számomra néhol érthetetlen okból kivágott fákat látni. Nyilván sejtéseim vannak az okokat illetően.

A Tolna felé eső részben nincs víz, vagy alig..

Utóbbi látogatasomkor egy csuszka került lencsém elé, és vele is búcsúzom.

Az obeliszk a jelölt helyen található a 46.453684, 18.841139 koordinátán. A hozzá vezető földesúton, ill. a nemsoká elkészülő bicikliúton tovább haladva a Faddi-Duna partjára érünk, melyen ha jobbra fordulunk elérünk a Bartal-csatornához.




Forrás: kozterkep.hu, wikimapia.org, fadd.hu

1 megjegyzés:

  1. Hát a sok állat és madárfaj otthonát sikerült megszüntetni. Szörnyű pusztítás. Persze, a haladás.

    VálaszTörlés