2020. február 4., kedd

Bogyiszló, Dalocsa, Homokbánya

Az eredeti célpont kutyasétáltatás apropóján a homokbányatavak voltak, aztán ahogy az lenni szokott egy kis tekergéssel zártunk a környéken.
A csapat.


Egykoron több kisebb település is volt Bogyiszló határában. A régi térképeken még láthatók. Az egyik ilyen település Dalocsa. A jelenlegi homokbánya tavaktól Ny -i irányban volt. Jelenleg mezőgazdasági művelés alá vont terület. Állítólag a figyelmes szemlélő még találhat maradványokat, cserépdarabokat is. Ami a tavakat illeti, cca. 2001-2002 környékén itt létrehozott kavics és homokbányának köszönhetően keletkeztek, ezzel nagy sebet ejtve a tájon. Öröm az ürömben hogy a kitermelés felfüggesztésével a természet kezdte birtokba venni a területet, ezzel a nagy monokultúrás termelés mellett egy üde kis színfoltja lett a határnak. Besegítve ezzel a fokrendszer maradványainak, az így kapott itató, dagonya, vadrejtő, környékén kicsit fel is dúsult az élet. De nem csak a vadak, a környékbeliek is használják a tavakat mint fürdési, strandolási lehetőség, és a helyszínen talált "nyomok" alapján mint horgászási lehetőség is. A halfaunáról nincs fogalmam, de ami tény, hogy a nyár folyamán láthatóak voltak babahalak a tóban. A madarak is előszeretettel látogatják a tavakat, récék, szárcsák, az ősszel még egy hattyú pár is volt a tavon.

Bár hó nincs, de így is szép a téli táj.

A strand most nem a legideálisabb a fürdésre.

Az enyhe tél dacára egy pár centis jég azért keletkezett a tavon.

A tavak széleit körben benőtte a nád.

Sőt egyes területrészek egyre inkább összefüggő nádassá válnak.

Két úton is megközelíthető, a Szerelmesek és a Boldogság útján. A boldogság útja kb. 2 éve beton burkolatot kapott a tavakig. Remélhetőleg folytatják majd a munkálatokat, és így szilárd burkolatot kapunk egészen az árvízkapuig.

Az Boldogság útja másik oldalán, az egykori Göje fok, most Bogyiszlói- főcsatorna mentén fojtattuk utunkat.

A csatorna majdnem száraz, teljesen benőve dzsindzsával. Mélyebben fekvő részeknél van benne némi víz is. Én még emlékszem mikor ez a csatorna horgászható volt, tele kárásszal.

Lehet paranoiás vagyok, de ennél a fánál olyan érzésem van mintha figyelnének.

Ezt csak úgy.

Torzó

Változott a táj, de van még árulója az egykori fokoknak.

Miliő

A csatorna mentén burjánzik az élet.



Öreg harcosok.






Ideje indulni, mielőtt ránk sötétedik.

Tartsd kicsit még elérünk az autóig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése